Fogantatástól a növekedésig

Sziasztok, Veronika vagyok, gyakorló védőnő. A blogommal elsősorban a kismamáknak szeretnék segítséget nyújtani, gyakran felvetett problémákat megválaszolni, és lehetőséget biztosítani az olyan kérdések feltevésére amikre a gondozás során nem került sor.

Elérhetősség:

Várom a kérdéseket, ötleteket, véleményeket a következő e-mail címre: 1vedono@gmail.com
Szeretnél e-mailben értesülni a legfrisseb hírekről, tanácsokról? Itt feliratkozhatsz:

Írd be az e-mail címedet:

Delivered by FeedBurner

Friss topikok

Linkblog

ANYATEJ, SZOPTATÁS – miért, mikor, hogyan? III. A szoptatás

2010.05.09. 21:35 - aVédőnő

Címkék: táplálkozás kismama szoptatás baba anyatej baba mama szülés után


A szoptatás igény szerint történjen, de ne óránként, hogy tudjon a kis gyomor dolgozni. A legoptimálisabb, ha az első hét végére beáll 3 óránkéntire. Ha a mellünk nagyon megtelt, feszül, jó ha előfejjük, hogy a gyermek csöppnyi szájával jól be tudja kapni az éltető mamma-t. A mellretétel úgy lesz megfelelő, ha a pici nem csak magát a bimbót, hanem a bimbóudvar egy részét is a szájában tartja, úgy hogy nagyobb részt az alsó ajkával „fogja”, mindeközben a homloka és az álla is a mellhez ér.

A helyes testtartás pedig úgy kivitelezhető, hogy a baba füle, válla és csípője is egy vonalban van mindeközben. A szoptatás történhet ülve, fekve, a lényeg, hogy az anyának a lehető legkényelmesebb legyen. Szoptatás előtt egy kis langyos zuhannyal könnyíthetjük a tej leadását, majd a szoptatás befejezése után egy pici hideg is enyhítő a vérbőség oldására, mondjuk egy hideg káposztalevél formájában.

Miután gyermekünk kiszopta a maga kis adagját, a mellet fontos fellazítani, egy kicsit kifejni a maradékot, mert könnyen bekövetkezhet az emlő gyulladása a benne pangó tej miatt, valamint a kifejt tej éjjel (pohárból!) vagy egy másik etetésnél még a picinek adható.

Mit egyen, mit ne egyen a kismama a szoptatás időszakában?

A legjobb a szénsavmentes víz, nem jó a túl rostos és szénsavas üdítő, mert ezek irritálják az újszülött gyomrát. Kerülendő ételek: túlontúl zsíros és fűszeres ételek, „K”-betűsök (karalábé, kelbimbó, karfiol, káposzta) bab, kukorica, borsó, aprómagvasok, olajos magvak. Nem javasolt a túlzott tehéntej fogyasztás! (a fajidegen fehérje irritálhatja az újszülött gyomrát)

A fontos az édesanya megfelelő, vitamin és ásványi anyag dús táplálkozása.

 

Frissítés: 2012.03.09

Kedves Anyuka, Kismama!

Kérlek, az alábbi linken lévő kérdőív kitöltésével segítsd a kismamák tájékozódását támogató oldal elindítását!

Kérdőív a kismamák tájékozódási szokásairól



Azon kismamák, jövendő anyukák tudják felmérésünket támogatni, akiknek van maximum 3 éves korú babájuk, éppen várandósak, vagy a következő 2 évben terveznek babát. A kitöltés mintegy 10 percet vesz igénybe, de bízunk benne, hogy cserébe a válaszaid alapján olyan tájékoztatást, segítséget tudunk nyújtani, amire kismamaként, anyaként valóban szükséged lesz

Kérlek, ha lehetséges, oszd meg a cikket, vagy a kérdőív linkjét az ismerős kismamákkal, hogy minél pontosabb információkat kaphassunk az igényeitekről!

Köszönjük előre is!


Hajdu Veronika
védőnő
bababistro.hu

 


A bejegyzés trackback címe:

https://kismamagondozas.blog.hu/api/trackback/id/tr371986953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása