Fogantatástól a növekedésig

Sziasztok, Veronika vagyok, gyakorló védőnő. A blogommal elsősorban a kismamáknak szeretnék segítséget nyújtani, gyakran felvetett problémákat megválaszolni, és lehetőséget biztosítani az olyan kérdések feltevésére amikre a gondozás során nem került sor.

Elérhetősség:

Várom a kérdéseket, ötleteket, véleményeket a következő e-mail címre: 1vedono@gmail.com
Szeretnél e-mailben értesülni a legfrisseb hírekről, tanácsokról? Itt feliratkozhatsz:

Írd be az e-mail címedet:

Delivered by FeedBurner

Friss topikok

Linkblog

ANYATEJ, SZOPTATÁS – miért, mikor, hogyan? II. Az anyatej...

2010.05.06. 00:00 - aVédőnő

Címkék: kismama szoptatás egészség baba anyatej baba mama szülés után

 

Tejtermelődés
 
Az első korty, amivel a baba találkozik, az ún. kolosztrum: fontos táplálék, a szülés utáni első szoptatásnál ezt veszi magához az újszülött. Ez sárgább, táplálékdúsabb, mint későbbiekben a tej, mindenképp fontos, hogy magához vegye az újszülött. Ha az újszülött szopni valamely okból nem képes, akkor is fejjük le és kérjük meg az ápolót, hogy had adjuk/adják neki a picinek.
 
Fontos megemlíteni, az anyatej beindulását (császármetszés után ez az idő kitolódhat, (5-6 nap) ilyenkor fontos a megnyugtatás) jót tesz az elején a többszöri mellre tétel, mert amíg szívja a pici, addig is termelődik.
 
A tévhitek elkerülése érdekében itt megemlíteném, hogy a tej mennyisége és a szoptatás időtartama nem az anyai mell nagyságától függ, hanem a benne megtalálható zsírszövettől. Sokaknak megnyugvást jelent a tejtermelést serkentő tea fogyasztása (vagy kapszula, homeopátiás készítmény…) de mindenekelőtt fontos a sok (min. 2-2,5 liter) folyadék bevitele.
 
Anyatej tárolása
 
Az anyatejet egy napig gyűjtve a hűtőben is eltárolhatjuk, vagy ha annyi a felesleg le is fagyaszthatjuk kis tasakokba, poharakba.(lényeg: a betétel időpontját mindig rögzítsük rajtuk!) Az anyatej lefagyasztása esetén, ha együtt nyitható a hűtő és a fagyasztó rész, 3 hónapig, ha külön nyitható, akár fél évig is eltárolhatjuk.
Kivételkor ne tegyük mikróba, mert az értékes anyagok kicsapódnak, mindig felmelegített vízbe tegyük poharastul, így a kellő hőmérsékletűre melegíthető. Ezek a kis adagok aztán jól jönnek majd ha kevesebb a tej, vagy akár a hozzátápláláskor is, főzelék adalékanyagnak.

 

 

Frissítés: 2012.03.09

Kedves Anyuka, Kismama!

Kérlek, az alábbi linken lévő kérdőív kitöltésével segítsd a kismamák tájékozódását támogató oldal elindítását!

Kérdőív a kismamák tájékozódási szokásairól



Azon kismamák, jövendő anyukák tudják felmérésünket támogatni, akiknek van maximum 3 éves korú babájuk, éppen várandósak, vagy a következő 2 évben terveznek babát. A kitöltés mintegy 10 percet vesz igénybe, de bízunk benne, hogy cserébe a válaszaid alapján olyan tájékoztatást, segítséget tudunk nyújtani, amire kismamaként, anyaként valóban szükséged lesz

Kérlek, ha lehetséges, oszd meg a cikket, vagy a kérdőív linkjét az ismerős kismamákkal, hogy minél pontosabb információkat kaphassunk az igényeitekről!

Köszönjük előre is!


Hajdu Veronika
védőnő
bababistro.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://kismamagondozas.blog.hu/api/trackback/id/tr11977961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása