Fogantatástól a növekedésig

Sziasztok, Veronika vagyok, gyakorló védőnő. A blogommal elsősorban a kismamáknak szeretnék segítséget nyújtani, gyakran felvetett problémákat megválaszolni, és lehetőséget biztosítani az olyan kérdések feltevésére amikre a gondozás során nem került sor.

Elérhetősség:

Várom a kérdéseket, ötleteket, véleményeket a következő e-mail címre: 1vedono@gmail.com
Szeretnél e-mailben értesülni a legfrisseb hírekről, tanácsokról? Itt feliratkozhatsz:

Írd be az e-mail címedet:

Delivered by FeedBurner

Friss topikok

Linkblog

Egy gyakori kérdés: a köldökcsonk kezelése

2010.01.20. 13:10 - aVédőnő

Címkék: szülés kismama egészség baba köldökcsonk baba mama szülés után köldökcsonk kezelése köldökcsonk ápolása

Gyakran felmerül, főleg az első gyermekes kismamáknál, hogy miként kell kezelni az újszülött köldökcsonkját. Próbáltam összeszedni a legfontosabb információkat, javaslatokat, amik a kezdeti tanácstalanságon átsegíthetik az anyukákat.

 

A köldökcsonk kezelésére, köldökápolásra általában használandó szerek:

  • spiritus salicilatus (szaliciles alkohol)
  • spars hexachloropheni (hintőpor)

 

 

A köldökcsonk ápolása:

Érdemes a köldökcsonkot egy gézlappal lefedni, hogy ne irritálja a pelenka. Az alkoholos kezelést ajánlott pelenkázásonként elvégezni, a hintőporos kezelést elég naponta 3 alkalommal. A szaliciles alkoholos fültisztítópálcikával a köldökcsonk és a baba pocijának a találkozási pontját kell bekenni körbe, illetve a hintőport is erre a részre kell szórni. A hintőpor esetében viszont vigyázni kell, hogy a baba bőrére ne kerüljön, mivel kiszárítja! Mivel a köldökcsonk érzéketlen, ezért bátran odébb lehet mozgatni a tisztításkor, kenéskor.

 

 

Mikor várható a köldökcsonk leválása?

A baba köldökcsonkja általában (kezeléstől függően) már a szülés utáni 10. nap környékén leesik. A gyakori kezelés gyorsítja a leválást, azonban ha a köldökcsonkot víz éri, ez kitolhatja ezt az időtartamot, ezért érdemes eleinte kevesebb vízben fürdetni a babát, vagy jobban kiemelni.

Előfordul, hogy a leesés után több hónappal is ürül ki a köldökből váladék, ettől nem kell megijedni, ki kell tisztítani, fertőtleníteni.

 

A szaliciles alkoholt nem érdeme kidobni, mert a BCG oltás utáni heg kezelésekor (1-4 hónapos kor) szintén használható.

 

Frissítés: 2012.03.09

Kedves Anyuka, Kismama!

Kérlek, az alábbi linken lévő kérdőív kitöltésével segítsd a kismamák tájékozódását támogató oldal elindítását!

Kérdőív a kismamák tájékozódási szokásairól



Azon kismamák, jövendő anyukák tudják felmérésünket támogatni, akiknek van maximum 3 éves korú babájuk, éppen várandósak, vagy a következő 2 évben terveznek babát. A kitöltés mintegy 10 percet vesz igénybe, de bízunk benne, hogy cserébe a válaszaid alapján olyan tájékoztatást, segítséget tudunk nyújtani, amire kismamaként, anyaként valóban szükséged lesz

Kérlek, ha lehetséges, oszd meg a cikket, vagy a kérdőív linkjét az ismerős kismamákkal, hogy minél pontosabb információkat kaphassunk az igényeitekről!

Köszönjük előre is!


Hajdu Veronika
védőnő
bababistro.hu

 


A bejegyzés trackback címe:

https://kismamagondozas.blog.hu/api/trackback/id/tr381687459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása